Vandaag zwaarste maar wel de mooiste tot nu toe!

dag 23 – 17 juni

foto 2Uitzonderlijk mooi met grandioze uitzichten waren vandaag de beloning voor veel geleverd klimwerk in de bergen van Asturië. Borres, de startplaats van vandaag, ligt op 640 meter hoogte en vandaag moest ik herhaalde malen naar 120 meter. Men kon kiezen tussen de oude traditionele route of de nieuwe variant. De traditionele werd afgeraden wanneer het zou regenen of slecht weer zou zijn. De vooruitzichten waren goed en de meeste kozen ervoor dus ik ook. Deze was bovendien 5 km korter, echter er was geen enkele mogelijkheid om eerder te stoppen om de doodeenvoudige reden dat er niets zou zijn, ook geen winkel of bar.foto 1

In het begin was het nog bewolkt maar om een uur of acht begon de zon zich te melden en verdwenen ook langzaam de wolken waar ik boven liep, en waren het geweldige vergezichten die tevoorschijn kwamen. Boven de 1000 meter was het hoofdzakelijk hei met daartussen door gras waar veel (wilde) paarden liepen. Maar met de regelmaat heb ik ook koeien gesignaleerd.

Tijdens de tocht werd het zogenaamde kaf van het koren gescheiden als het gaat om meters maken. Jongere mannen en een Duitse dame gingen als berggeiten omhoog en had ik qua klimmen geen schijn van kans. Maar met trots constateerde ik dat ik toch de eerste was van de volgende groep.

foto 1Vandaag heb ik dikwijls aan Jan Vogels gedacht die mij getipt had om als het weer het toeliet de meest rechtse lus te nemen, rechtstreeks naar Berducedo, omdat deze wel eenzaam maar geweldig mooi was. Ik kan het nu alleen maar bevestigen!

Morgen moet ik de Navia rivier over, dat houdt in dat ik eerst 200 meter moet stijgen om achtereenvolgens 900 steil te dalen. De planning is om in Grandas de Samile, 600 meter hoger, en 21 km verder de volgende slaapplaats te nemen.