Vandaag eerste Nederlanders ontmoet

dag 26 – 20 juni

Vanmorgen als eerste de camino op ik had geslapen in de municipal Albergue van Padron een klein plaatsje direct na Fonsagrada. Het was nog maar nauwelijks licht ondanks het vandaag de langste dag van het jaar is. Ik was er van overtuigd dat er geen pelgrims voor mij waren omdat de douwdruppels nog aan de graspollen en bloemen hingen die over het te lopen pad hingen.
Het was half tien toen de eerste achtervolgers mij inhaalde. Dat was in Paradavella waar ik op dat moment een tortilla en een koffie American naar binnen aan het werken was.

foto 1Mijn tweede stop was op 24 km in Cadavo-Baleira, daar heb ik een menu del dia genomen dat bestond uit Galicië soep en een pasta salade, omdat ik er nog 8 km verder wilde was het raadzaam om te tanken, tenslotte kwam er nog een laatste behoorlijke klim voordat ik Castroverde zou bereiken. Een prachtige moderne Albergue was de eindbestemming van vandaag.

Ook vandaag ben ik weer verwend met geweldige vergezichten. Wat bijzonder was; het eerste gedeelte in de bergen bevond ik mij boven de wolken, het gebied waar in 2010 Tars, Iris en Annie mij verraste met een nieuw zadel. Hieraan werd ik weer herinnerd en blijkt ook een onvergetelijke, nog steeds emotionele, ervaring te blijven.

foto 4Toen ik binnen stapte in de Albergue werd ik direct geconfronteerd met Nederlanders, een vader met zijn dochter die na haar afstuderen een camino gingen lopen, alleen al van het idee wordt je geëmotioneerd. In deze eerste ontmoeting kon ik het dan ook niet laten om het verhaal van het zadel te vertellen. Inmiddels weet de hele Albergue het. Maar het hoort en past bij de camino!

Het wordt hier op het terras waar ik mijn verslag zit te maken steeds gezelliger. Inmiddels zijn rond mij aangeschoven een Italiaanse dame, twee dames uit Zuid-Afrika en een Duitser!

foto 2Wanneer ik naar boven kijk is er geen wolkje te bekennen en volgens de weerberichten zal dat morgen ook het geval zijn. Een dikke 20 km ben ik nog verwijderd van de stad Lugo, de laatste grote stad voordat ik eind volgende week Santiago zal bereiken.

Morgen verder……….

3 gedachten over “Vandaag eerste Nederlanders ontmoet

 1. Peter Schagen

  Hey Johannes

  Nog even volhouden en dan heb je het weer geflikt. Mooie verhalen en foto,s Zo te horen gaat het je goed en heb je er veel plezier in . Veel respect van mij en ik zou zeggen kijk uit en nog een goeie trip.

  Groet peter

 2. M Bellemakers

  Ha Johannes, Dat schiet al aardig op!! Je kunt toch nog volop genieten merken we.maar een prachtige omgeving,goed weer en stevige wandelschoenen doen veel!!
  Doe Jacobus veel groeten van ons !
  We volgen dus nog steeds!Prachtig we genieten met je mee( ook dank zei Han!!)
  Heel veel groeten ,
  o Martin en t Mien Roermond!!

 3. broeder Tarcisius

  dag broeder Johannes. Geweldig om je verslagen weer te lezen, ze worden steeds poëtischer. Harrie Mulisch en Gerard Reve zijn in een keer vergeten… Vooral over de omgeving waar je nu loopt. Net als jij denk ik bij het lezen ook vaak met enige heimwee terug aan het inmiddels beruchte “zadelincident”, waarbij ik een geweldige smoes (het zadel) had om samen met “jouw” Annie en “mijn” Iris richting Galicië te vliegen, jou daar te ontmoeten en de geweldige omgeving te aanschouwen. Zelfs een beetje het pelgrims-gevoel mogen ervaren, zei het met de auto… Ik heb me ook nu weer rot gezocht iets te ontdekken wat een nieuwe reis naar Spanje zou legaliseren. Met je kapotte schoenen zaten we er dicht bij, maar die lijmde je zelf. Even hebben we (ja Janet ook!) gedacht dat je verkeerd liep en wilde ik je op het juiste pad gaan zetten; bleek dat er meerdere dorpjes met de naam Padron in Spanje zijn en je dus toch goed op koers lag. Daarna proefde ik dat het gebrek aan Nederlands praten je op ging breken en dringend behoefte had aan een goed gesprek in je moerstaal. Ik had de tickets al bijna geboekt; kom je een Nederlandse vader en dochter tegen! Het zit me ook niet mee! En ik denk, gezien je inmiddels enorme ervaring dat het er de laatste kilometers ook niet meer van komt. Geniet van dit laatste stuk en mocht er toch nog iets zijn waarmee ik je ter plaatse kan helpen laat maar weten; we zijn er zo!
  Buen viajes, diviértete en Santiago de Compostela y nos vemos pronto!

Reacties plaatsen niet mogelijk.