In Galicië kan het ook warm zijn

dag 25 – 19 juni

foto 4Nadat ik gisterenavond een voedingsrijk menu en vannacht uitstekend geslapen heb in de jeugdherberg van Castro aan de voet van de Alto del Acebo, ben ik vanmorgen in opgewekte stemming en top fit begonnen aan de klim. Al voor zeven uur melde zich de zon aan een strak heldere blauwe hemel. Gelukkig liep ik regelmatig in de schaduw door holle wegen welke zelfs aan beide zijde begroeid waren, anders was het al gauw te warm vooral als je moest klimmen.

De uitzichten waren weer uitzonderlijk mooi. De camino liep tot aan en zelfs langs de vele windmolens die volop in bedrijf waren en constant een brommend geluid produceerde. Ook de schaduw van de wieken werkten storend.

Op het hoogste punt vandaag passeerde ik de grens van Asturië en Galicië en plotsklaps was ook het landschap anders. Van bebost gebied veranderde het in kleinschalige veeboeren typerend Galicia’s.

foto 2Voordat ik aan de camino Primitivo begon waarschuwde men mij voor mogelijk wisselvallig weer, mijn ervaring tot nu toe is ; het tegendeel. Zes dagen ben ik onderweg en ik mag alleen zeggen “super weer” af en toe ligt bewolkt, meestal onbewolkt,  boven een heerlijk fris windje en overzienbare etappes voor wat betreft lengte. Inmiddels ben ik over de helft en wanneer ik vooruit kijk zal ik waarschijnlijk over een kleine week dus donderdag of vrijdag Santiago bereiken.

Op de Belg in Oviedo na, heb ik nog geen Nederlands kunnen spreken om de doodeenvoudige reden dat ik de eerste Hollander nog moet tegenkomen. Spanjaarden, Italianen, Duitsers, een Japanner, een Zuid-Afrikaan, een Engelsman, een Australiër en een Oostenrijkse zijn de Nationaliteiten welke ik getroffen en gesproken heb tot nu toe.

Na 23 km ben ik gestopt in de municipal Albergue van Padron. Een andere optie was er niet omdat de eerstvolgende overnachtingsmogelijkheid zich pas weer 23 km verder aandiend n.l. in Cadavo-Baleira en 46 km is, zeker met dit weer, te ver. Morgen verder morgen weer een verslag.