Wat bracht camino “de Madrid”

Tijdens mijn voorbereidingen stond vanaf het eerste moment vast dat ik de camino “San Salvador” zou willen gaan lopen. Echter ik heb uiteindelijk besloten om als, warming up, de camino “De Madrid” te gaan lopen omdat deze was voorzien van goede voorzieningen (herbergen) en redelijk vlak zou zijn.

fotoWaarmee ik geen rekening had gehouden, is de temperatuur. Ik durf te stellen dat deze heftiger is dan twee jaar geleden de camino “Sureste”. Er zit maar een heftige klim in op de derde dag. Een in een Hostal en een keer in een klooster heb ik overnacht, de overige keren in Albergues allemaal donatievo of gratis.

Opmerkelijk waren de vele mooie oude gebouwen en met name kerken, basilieken en kapellen,  vrijwel allen in het teken van Santiago de Compostela. Ook de verpaupering en armoede in de dorpen en op het platte land is opvallend te noemen. Alleen hele grote landbouw bedrijven hebben naar het schijnt recht van bestaan. Met de nieuwste en modernste machines weet men topproducten te verbouwen.

foto 1Een enkele arme simpele schapenboer met 100 tot 200 schapen geeft wat dat betreft afleiding in het landschap. Jeugd zie bijna nergens, evenals bedrijvigheid in de dorpen. Wat dat betreft is het een echte eenzame tocht. Alles bij elkaar heb ik op de afgelopen 300 km, 11 pelgrims gezien terwijl de faciliteiten een meervoud zou kunnen verwerken.

Morgen einde eerste gedeelte namelijk de ” Camino De Madrid”