De afkickdag in Santiago

Mede op verzoek van een van onze vaste volgers een korte samenvatting van onze tijdsbesteding na aankomst in Santiago.

Gisteren hebben wij onze intrek genomen bij de particuliere Alberge “The Last Stamp” (El Ultimo Sello) in het centrum van Santiago. Bij de vorige aankomsten stond het bed altijd in het klein seminarie, maar onder het motto “verandering van spijs doet eten” hadden wij deze keer hiervan afgeweken. Weliswaar duurder, maar wel in het centrum vandaar.

Vanmorgen eerst (proberen) uit te slapen, wat enigszins mislukte want om half zeven stond ik al weer onder de douche. Rustig bakje koffie genomen wat gegeten en naar het lagelanden opvanghuis van het genootschap gegaan om onze tickets uit te laten printen. Daarna de wandeling naar het klein seminarie en over de groente-vismarkt, kapper geweest en terrasje gepikt onder het genot van een heerlijk glas wijn. Henk met zijn schetsboek op zijn knieën en ik de vele tientallen binnen stromende Pelgrims observeren, komende via de “Camino Frances”. Opvallend veel jeugdigen en kleine lichte rugzakjes. Ook de zomerse kledij en de vele lichte loopschoentjes vallen daarbij op.

Mensen die een lange tocht gemaakt hebben met een emotionele blik op de Kathedraal, andere waar de spanning vanaf druipt omdat men in het ongewissen is van wat hen op het eind te wachten staat, maar ook hordes jongeren die wild enthousiast, af en toe geluidruchtig, de laatste honderden meters van hun camino maken.

Wij gaan vanavond onze “Camino Sureste” afsluiten met een toepasselijk Galiciës menu del dia. Een voorgerecht van “sopa de marisco” (vissoep) en het hoofd gerecht natuurlijk “Calamares Ala De Cerdo” (inktvis naar Galiciës recept). Onbeperkt wijn en met een heerlijk ijsje na.

Morgenvroeg met de bus naar Potugal waar wij nog 2 dagen verblijven in de hoofdstad Porto, alvorens terug te vliegen naar huis.

6 gedachten over “De afkickdag in Santiago

 1. Ton

  Johannes en Henk, Ik kan mij helemaal verplaatsen in het gevoel waarop je Santiago gaat benaderen en binnenlopen naar het plein, geweldig dat jullie deze camino zo hebt kunnen beleven zoals al die pelgrims die de weg naar Santiago hebben gewandeld en beleefd, ieder op zijn of haar eigen uniekheid. Proficiat

  1. henrie Jacobs

   mannen, een beetje late reactie maar ben een aantal dagen in Engeland geweest. Proficiat met deze fantastische onvergetelijke en mooie ervaring. Zelf ga ik 30 augustus terug naar Santiago om naar Fisterra te lopen en via Muxia terug naar Santiago.
   Groetjes en tot spreeks,

   Henrie Jacobs

 2. Nelly en Dré

  Henk en Johannes,
  Gefeliciteerd met jullie prestatie, grote klasse! Geniet van het succes en neem de tijd in het mooie Porto om weer met “beide benen op de grond te komen”, wat vreemd klinkt in jullie geval. Heel veel groeten en tot ziens,
  Nelly en Dré

 3. Frans van Hoek

  Mooi zo! het zit erop. Nu nog bijkomen van alle opgemaakte energie en emotie. Nog even verder genieten, maar dan anders dan de afgelopen weken. Zo’n belevenis staat voor altijd op beeld!
  Henk, weer terug in Nederland maken we snel een afspraak om bij te buurten.
  Het ga jullie goed!
  Frans en Lia

 4. Tineke Bruijstens van Hoek

  Fantastisch, wat een prestatie, jullie kunnen trots zijn op jezelf.
  Henk, we praten snel bij als je terug bent en uitgerust.
  Lieve groet, Jan en Tineke

 5. Stephy

  Hè Henk en ook Johannes ! Gefeliciteerd ! Het zit erop ! Ik hoop dat jullie er een mooie ervaring aan opgedaan hebben ! Fijne reis naar huis , groet van Stephy

Reacties plaatsen niet mogelijk.