Vandaag rustdag!

Na de inspanningen van gisteren en de ongekende hoge temperaturen leek het ons verstandig voor lijf en ledematen om vandaag een rustdag in te lassen. Toledo is hiervoor een geweldige stad, geheel ommuurt boven op een berg gebouwd, een ongekend mooie Kathedraal (de mooiste die ik ooit gezien heb), de Mezquita del Cristo de la Luz, Moseo Sefardi, Synagoge de Santa Maria la Blanca en dan zijn overige bebouwingen. Vroeger was het de hoofdstad van Spanje dat kun je aan alles zien.
foto
Gisteren toen wij aankwamen keken wij zo op de stad wat al enorm indruk maakte. De Rio Tajo (Taag) slingerde als een soort beveiligheidsgracht door een diepe kloof om de stad heen. Via de Alcantara-Brug, welke afgesloten kan worden doormiddel van een grote poort kan men de stad binnen gaan.

Wel heel toeristisch! Een drukte van jawelste tot 11 uur lopen vele groepen met plaatselijke gidsen druk gebarend en pratend door de smalle straatjes en de talloze pleinen. Na die tijd is het alsof iedereen van de aardbol is verdwenen, daar is ongetwijfeld de hitte debet aan. Iedereen zoekt het bij de airco of gaat siësta houden.

foto1
Vanmorgen hebben wij eerst uitgeslapen tot half acht en daarna zijn wij de stad ingaan voor een Alberge te zoeken de komende nacht. Gisteren hadden wij het eerste hostel genomen dat op ons pad kwam. Het eerste Hotel dat wij tegen kwamen was qua prijs te gortig 230,- euro voor de goedkoopste tweepersoons kamer. Uiteindelijk ging er 50 euro af omdat wij pelgrims waren. Nog nooit hebben wij zoveel per km verdiend door een paar km verder te gaan.

Toen wij langs de Kathedraal kwamen hebben wij deze ook bezocht inclusief de mis. Het is werkelijk niet voor te stellen welk een rijkdom er in zo’n gebouw aanwezig is aan oudheid, goud en antiek. Achter het hoofdaltaar coulissen van 40 meter hoog en 20 meter breed voornamelijk uit goud en beelden vervaardigd, tijdens de mis heb je de gelegenheid om al dat moois te bewonderen.
foto2
De Alberge, midden in de stad hebben wij nu betrokken. Een Duitse Pelgrim op de fiets, die de camino Levante en tegengestelde richting rijd, hebben wij hier getroffen. Verder nog een paar Spanjaarden, op de fiets, waarvan onduidelijk is waarmee deze bezig zijn.

Het indrukwekkende museum Alcazar hebben wij eveneens bezocht. Verder de stad verwonderend doorgeslenterd met haar opvallende smalle steegjes, hoogteverschillen en de speciale bouwwerken. Opvallend was ook het straatwerk van zwerfkeien en natuursteentjes.
Gelukkig geven de voorspellingen aan dat de temperatuur morgen gaat zakken zodat het weer mogelijk is om de etappe van 26 km bij de horens te nemen.

Ondanks dat wij 5 à 6 liter vocht per dag innemen en goed eten hebben wij beide de indruk dat ons gewicht afneemt. Maar eveneens hebben wij de overtuiging dat wij, wat voeding betreft, de zaak onder controle hebben. Onze open ingecalculeerde einddatum kan geen onnodige druk geven zodat wij verantwoord verder gaan.

Morgen het volgende verslag !

17 gedachten over “Vandaag rustdag!

  1. Ardy van Hoek

    Henk en Johannes,
    We volgen vol spanning en met bewondering jullie prestaties. We zijn enigszins jaloers, vooral omdat we weten dat wij dit nooit kunnen evenaren!
    Deze dag hebben jullie prachtige architectuur gezien en waarschijnlijk verlangen jullie alweer naar de natuur en de stilte.
    We kijken weer uit naar het volgende verslag!
    Ardy en de rest van de Zorgen.

    1. Henrie Jacobs

      hallo Henk en Johannes,
      wat een avontuur voor jullie zeg. Met die temperaturen is het toch bewonderingswaardig te noemen wat jullie doen. Maar zoals altijd op de camino: je neemt het zoals het is en dat is ook meteen het mooie van de camino. Ik hoop dat de bergen die er aankomen een mooie afwisseling zullen zijn. Ik heb er van genoten in elk geval. Evenals van Toledo waar ik ook een rustdag had. Schitterend om daar op terug te blikken. Maar de stilte en de natuur lonken toch weer snel en die komt er gelukkig weer genoeg de komende weken. De volgende stad Ávila is nog ver weg maar een mooie gedachte om mee te nemen.
      Ik wens jullie nog veel verrassingen, mooie ontmoetingen, aangenamere temperaturen, en vooral een goed samenzijn op deze bijzondere camino! Hasta pronto van Henrie

    2. johan engelhart

      Hallo Henk & Johannes,
      Met veel respect en belangstelling volg ik de verslagen van de etappes.
      Het doorzettingsvermogen en de ambities worden de laatste dagen danig op de proef gesteld zo is mijn conclusie. De mooie plaatjes en de belevenissen geven mij het idee dat jullie er veel voor terug krijgen.
      Ik wens jullie verder een goede tocht en op momenten dat het nodig is kracht en sterkte om gestelde doelen te bereiken
      groeten,
      Johan Engelhart.

  2. ger en ans

    Beste Henk en Johannes, Allereerst de groeten van Bruno. Wij hebben een heerlijke week doorgebracht op Molenstraat 1A. Jullie rustdag is echt verdiend na die hete en lange, eenzame dagen. Toledo lijkt ons een mooie stad. Veel groeten uit Utrecht. We blijven jullie met interesse volgen.

  3. ger en ans

    Beste Henk en Johannes, Allereerst de groeten van Bruno. Wij hebben een heerlijke week doorgebracht op Molenstraat 1A. Jullie rustdag is echt verdiend na die hete en lange, eenzame dagen. Toledo lijkt ons een mooie stad. Veel groeten uit Utrecht. We blijven jullie met interesse volgen.

  4. Ome Martin en tante Mien

    Ha Johannes en Henk,
    Zojuist het verhaal over jullie rustdag gelezen. Prachtig toch,of je er ook bij bent!!
    Wij hebben nu ook goed weer,maar hoeven niet zo ver te lopen!
    We kijken weer uit naar de volgende etappe.
    Heel veel groeten,
    o Martin en t Mien.

  5. Stephy en Noor

    Mooie schetsen Henk!
    Als Arendonkers geven wij er n A/B voor, hihi!
    Nog veel succes op jullie barre tocht door de hitte!
    Liefs,
    Je Arendonkvriendinnetjes

  6. Frans Knapen

    Hallo Johannes en Henk,
    Vanuit de Zeilberg blijf ik jullie met veel plezier en een beetje jaloers volgen. Succes!

  7. Jo Gruijters

    Johannes en Henk,

    Bijna dagelijks volg ik jullie berichtgeving, heel bijzonder en indrukwekkend, maar ook wel een beetje vermoeiend, of niet??

    De extreem hoge temperaturen zullen nu even verleden tijd zijn, en moge het landschap dat jullie nu gaan tegenkomen de nodige inspiratie leveren om nog een aantal weken door te kunnen gaan, blijf elkaar steunen.

    Groetjes van Jo Gruijters vanuit een eveneens “warm” Helmond

  8. Karenze

    Ha die pap en Henk!
    Lekker rustdagje gehad,fijn te lezen dat het allemaal goed gaat en dat je het samen goed maakt!
    Tis echt prachtig allemaal ,ik ben vandaag terug gekomen van Pinkpop,
    Was ook prachtig wel een iets drukker veld als wat jullie onderweg tegen komen en rustig was t zeker niet ,haha!
    Maar wij hebben ook genoten en dat doen jullie ook en das belangrijk in t leven toch???
    Groetjes Karenze

  9. jan en tineke

    Onvoorstelbaar de prestatie die jullie leveren. Vanuit een heel warm Zuid Italie volgen we jullie iedere dag met veel belangstelling. Heel mooi om de berichten te lezen.

    Lieve groeten en heel veel succes, Jan en Tineke

  10. tars

    Ha “Volhardende Mannen in ‘t Veld”. Het gaat volgens mij super! En mijn herziene verzoek om enige koelte bij de heilige St. Eleutherius in Doornik, die dus enigszins had overdreven met goed weer, is volgens mij toegewezen. Ik begreep namelijk dat het gisteren bewolkt was en prima wandelweer. Ze heeft schijnbaar een paar daagjes geruild met Nederland, want hier wordt het vandaag en morgen boven de 35gr. . Maar ons hoor je niet klagen hoor…. want ik blijf mooi binnen en ga zeker niet wandelen!
    Is trouwens alles nog heel? Hoeven er geen schoenzolen, blarenpleisters, zonnebrand, veters, batterijen, zaklampen, potloden of schetsblokken, schone sokken, ijsblokjes, pinpassen of zo gebracht te worden? Ik ben wel weer toe aan een reisje… Maar alle gekheid op een stokje: ik geniet weer enorm van de prachtige verslagen (een mooi begin van de dag voor mij) en lees ze met gepaste trots ( ‘t is toch je peetoom hè…). Wij hier in Sint Tunnis hopen dat de reis zo voorspoedig blijft verlopen als het nu gaat.
    U zij gegroet en Buen viaje!

  11. Nelly en Dre

    Hallo bikkels!
    Net terug van 3 weken luieren lezen we jullie ”(in)spannende” verhalen en zijn we onder de indruk.
    Goed te lezen dat de eerste ongemakken overwonnen zijn.
    Toledo is inderdaad een prachtige stad, goede keuze voor een rustdag.
    Vanaf nu kunnen we jullie weer dagelijks volgen.
    Groeten en veel succes tijdens jullie verdere tocht.

    Nelly en Dre

  12. Kees en Riet Groeneveld

    Hé Johannes,

    Wat goed dat jij dat doet, jongen en dat je al zover bent gekomen! Buurman Jan vindt het met de auto al een heel eind! We volgen je verslagen op de voet.

    Veel succes!

    Hartelijke groet,
    Kees en Riet Groeneveld

  13. Jan van Rest

    Hallo Johannes en Henk,
    Jullie maken toch wel bijzondere dingen mee. Neem alleen al die hoge temperaturen. Maar ook een stad als Toledo, waar Jeanne en ik een keer geweest zijn; maar juist daardoor is er een herkenbaar beeld van een machtig interessante stad blijven hangen.
    En ook dat het nog een eind lopen is naar SdC!
    Wij wensen jullie veel plezier en doorzettingsvermogen, en Annie veel sterkte.
    Met opgewekte groet,
    Jan & Jeanne van Rest

  14. piet

    Hallo Johannes en Henk,
    Op de 70e verjaardag van Frans geattendeerd op jullie geweldige tocht en zojuist vanuit een bijzonder broeierig Venlo jullie indruk wek kende verslag gelezen. Terwijl jullie genieten van veel cultuurschatten mag ik me hier druk maken met onder andere een prachtige vondeling en lastige reorganisatie .l

    Ik wens jullie veel wandelplezier, kracht en wijsheid. Groetjes ook van Trudy ,

    Piet

  15. Wim en Tony hoefnagels

    hallo Henk en Johannes,

    We zitten nu op een camping in de buurt van Bari .
    Henk hier troffen wij jouw zus met Jan Bruistens.
    Dat is toch wel bijzonder om daar iemand uit Deurne en Someren te treffen terwijl wij in Asten wonen en daarbij beide families kennen..
    We hoorden van jullie voettocht.Zeer indrukwekkend ik neem mijn petje ervoor af.Wij zijn enkele keren in Santiago geweest echter wel met de auto.
    Henk en Johannes nog veel succes. Toy Toy

    Groetjes Wim en Tony.

Reacties plaatsen niet mogelijk.