Extreem warm …

foto1We hadden vooraf verwacht dat er twee mogelijke zorgpunten zouden opdoemen op onze geplande camino Del Sureste, namelijk de overnachtingsplaats(en) en de warmte (zeker in de zomer).

Betreft de slaapmogelijkheden dat valt ons reuze mee, overal waar wij ons melden op gemeentehuis of lokale politie wordt er alles aan gedaan om een slaap mogelijkheid te bieden.
foto2
Vandaag slapen wij voor de zesde maal in een sporthal. Wij krijgen de sleutel en mogen achtereenvolgens van alle beschikbare faciliteiten (kosteloos) gebruik maken. De sleutel leggen wij s’morgens op de afgesproken plaats en vertrekken iedere keer met een goed gevoel voor de volgende etappe.

De warmte is een ander verhaal. Om half zes vanmorgen was al te voelen dat het warm zou worden. Om half acht stond de grote goudgele bol vol glorie te schijnen over de enorme grote wijngaarden, aan een strak blauwe lucht die door geen enkel wolkje werd verstoort.
foto3
Rond de middag wassen temperatuur tot boven de 30 graden gestegen. En dat bedoelen wij met extreem. Wij zitten nog 100 km van Toledo af dus het zal ons benieuwen of en hoe wij de komende dagen hier mee om zullen kunnen gaan.
Duidelijk is voor 10 uur s’morgens meters maken, met als gegeven dat het pas om half zeven licht is, maar tegelijkertijd weten wij dat er nog etappes komen van bijna 40 km. Wanneer men dan 4,5 km p/u loopt is altijd nog 9,5 uur onderweg.

Morgen zijn wij weer een ervaring rijker en natuurlijk rapporteren wij ons gevecht tegen de extreme hitte in ons verslag.

13 gedachten over “Extreem warm …

  1. Geertje

    Hoi Johannes en Henk,
    Wie had dat kunnen denken Henk dat ik je 38 jaren later zou volgen op je camino. Toen was je nog meneer van Hoek voor mij, en ik weet nog dat je rennend naar school kwam.
    Super leuk om zo met jullie mee te reizen, van Johannes heb ik al zoveel enthousiaste verhalen gehoord.
    Ik hoop echt dat wij ooit in julie “voetsporen” treden en ook in Santiago de Compostella aan komen.
    Veel succes verder met jullie tocht, loop met beleid en laat je leiden door de omstandigheden.
    Goede reis en groeten,
    Geertje

  2. Henrie Jacobs

    Heerlijk om zoveel herkenning te lezen in jullie verhalen. Alleen had ik dan niet met de extreme hitte te maken ( al vond ik het al behoorlijk warm vorig jaar) maar wel met de eenvoudige albergues. Ik verwonderde me ook telkens weer over het gemak van het vinden van een slaapplaats, ze hoeven in een dorpje alleen maar te zien dat je een pelgrim bent, en iedereen wil je helpen. Nu op weg door de oneindige olijfboomvelden richting Toledo waar je ogen tekort zult komen van de schoonheid en oudheid. Ik had daar overigens de nacht ervoor sneeuw… en twee dagen later weer de warmte… Succes en laat ons vooral verder genieten op jullie camino. Buen camino y hasta pronto van Henrie

  3. tars

    zo heren; last van de hitte? Om eerlijk te zijn verrast me dat niet echt, als je in de warmste periode te voet dwars door Spanje gaat lopen… Maar goed, ik zal nog één keer bij de heilige St. Eleutherius in Doornik aankloppen of ze toch echt was koele lucht naar jullie kan sturen. En dan het liefst die van hier, want wij hebben nog bepaald geen “korteboxenweer”. Misschien een idee -voor de volgende pelgrims- op de pijlen een klein fluoriserend stipje te plakken zodat ze met donker beter te zien zijn. Ik ken nog wel een bedrijf die zoiets (voor weinig) kan leveren. Blijven drinken, goeie reis en tot schrijvens.
    Stunnis

  4. Esther

    Hoi papa en Johannes,
    Wat een mooie verhalen weer. Foto’s geven goede indruk van oa jullie overnachtingen. Niet luxe natuurlijk, maar lijkt me zeker bijzonder. Mee kijkend met jullie route op de kaart vind ik dat jullie mooie vorderingen maken. Hoed op, goed drinken en op tijd even rusten in de schaduw.
    Groetjes Esther

  5. Martijn B.

    Heren,
    Zo te lezen is het een prachtige tocht met vele uitdagingen. Het lijkt me een hele belevenis, zo met zijn twee-en, geheel op elkaar aangewezen, door de verzengende hitte. Veel sterkte en succes, vanuit een regenachtig (13 graden) Noorwegen, Martijn.

  6. Inge

    Heey pap en Henk,
    Het gaat TOP kan ik wel opmaken uit jullie geweldige verhalen en foto’s!!! Een kleinigheidje blijf je houden, en dat is in dit geval die gloeiende gele bal waar wij zo naar uitkijken!!! Goed bezig om in alle vroegte de km al te maken, zodat jullie smiddags een heerlijke cervesa kunnen nuttigen op een Spaans terrasje in de schaduw!!! Mooi om te lezen dat er zo goed word gezorgd voor een slaapplek voor jullie “pelgrims”!!!! In mijn ogen dus ook geen grote problemen als de Etappes van 40 km niet gehaald worden door de hitte! dan zijn er vast en zeker gastvrije Spanjaarden die een bed hebben staan toch… Rustig an , niks forceren, en heel veel toi, toi, toi!!!
    Gr. Oit stippend

  7. Ton

    Johannes en Henk, ik herken en kan mij helemaal inleven in de gastvrijheid waarop je slaapplaatsen krijgt aangeboden. Kilometers lopen waarbij je alleen in de kleine dorpjes mensen ontmoet of een pelgrim. de stilte om je heen geeft een stimulans voor jullie Camino.
    De exteme hitte die je noemt heb ik ervaren in het lopen van de pelgrimsroute Camini Frances, in juli en augustus 2012, bij een temperatuur van 36 tot 37 graden. En dat is ook vol te houden. Veel succes en geniet met volle teugen.
    Ton

    1. Mariet en Frans

      Hoi, Johannes en Henk,

      Wat is het weer heerlijk om die prachtige verhalen te lezen en die mooie foto’s te bekijken. Wij hebben vanuit Bakel al vast een vooruitziende blik geworpen op de stad Toledo. Neem daar a.u.b. de tijd voor. Het is een prachtige stad. Geniet van al dat moois dat je tegen komt maar vooral van die prachtige kathedraal daar. Je kunt wel lezen dat het goed met jullie gaat. Geniet van de mooie route, maak er maar mooie verslagen en foto’s van, dan genieten wij ook mee.

      Groeten, Mariet en Frans.

  8. Manon

    Ciao Henk en Johannes,

    Wat een topprestatie zetten jullie elke dag weer weer neer!
    Ik geniet van de boeiende reisverslagen en de indrukwekkende foto’s.
    Buon proseguimento del camino!

    Manon

  9. Ome Martin en tante Mien

    Ha Johannes en Henk,
    Wat prachtig toch dat we jullie zo kunnen volgen!en dan dat heerlijke weer.Stuur maar hierheen!Wij moeten af en toe de verwarming nog aanzetten. De familie-dag vonden wij weer super geslaagd,jou natuurlijk wel gemist,maar we hebben ook flink gewandeld.Ik kon de dag erna bijna niet opstaan,maar het was een uitdaging! ik heb wel aan jullie gedacht! O Martin was op de boerderij geblven met Servaas en Herman-Jan.We volgen jullie op de voet en hopen dat het zo nog door gaat!
    Wat een natuur ,lekker eten ne goede slaapplaatsen(gelukkig)

    Heel veel groeten en succes. o Martin en t Mien.

  10. Lida en Henk

    Johannes en Henk,
    Natuurlijk volgen wij jullie ook, de verhalen en foto´s roepen herinneringen op aan de Via de la Plata welke wij vorig jaar hebben gelopen. Verschillende dagen liepen we toen samen met Johannes door de onmetelijke wijngaarden. Misschien lukt het jullie nu wel om in te schatten hoeveel hectare rondom jullie liggen. Wij wensen jullie heel veel succes en probeer ondanks de hitte het hoofd koel te houden. Buen Camino!

    Geniet van elk moment, groetjes Lida en Henk uit Rosmalen.

  11. Piet

    Henk en Johannes, jullie doen het geweldig, fijn om alles zo gedetailleerd te kunnen volgen, ook de foto’s en tekeningen zijn erg illustratief. Ga zo door.

  12. T&T

    Hallo Johannes en Henk,

    Nog even en dan mogen wij die goud-gele bol ook even omarmen. Even ja, dat lees je goed want dan komt er weer een heerlijk buitje waar jullie zo af en toe ook naar zullen verlangen. Maar ach, al het moois wat jullie daar zien en beleven, dat moois hebben wij dan weer niet. Het is of het een of het ander.
    En mocht je weer eens in een sporthal komen en van alle faciliteiten gebruik kunt maken, doe dan zoals vroeger. Apekooi, dat was toch altijd het allerleukst en dan worden alle spieren gebruikt ha,ha.
    Zonder gekheid, Petje af ! Mooie verhalen en de foto’s spreken boekdelen. Geniet van alles en iedereen !!Veel wandelplezier!

    Groetjes Toon en Tonnie

Reacties plaatsen niet mogelijk.