Vandaag geen mat maar een bed

Het weer was de laatste twee dagen minder omdat de zon niet door het wolkendek kwam en er een behoorlijke straffe wind stond over de hoogvlakte van La Mancha. Gisterenmiddag sloeg het weer om en steeg de temperatuur tot boven de 30 graden in de schaduw.
En vandaag zou het eveneens weer heet worden zodat onze wekker vanmorgen al om half vijf afliep.

foto1Toen het na een klein uurtje lopen, over asfalt, licht werd werden wij geconfronteerd met een opvallend vlak landschap waarop alleen grote graanvelden en wijngaarden te zien waren met heel af en toe een boom in de verte

Toen wij na 9,5 km de asfalt verlieten en verder over goed begaanbare grindwegen liepen werd het landschap ook heuvelachtiger, ook kregen de wijngaarden verreweg de overhand wat een veel aantrekkelijker vergezicht gaf.

Wij zijn uiteindelijk om half twaalf bij het eerstvolgende dorp El Toboso gestopt en aangebeld bij het klooster “Las Trinitarias” (drievuldigheid) een heerlijk fris bed en een overheerlijk middagmaal (aardappelen salade, kippenpoot,met groente, friet en koffie) werd ons daar aangeboden. Een aparte gebeurtenis want alles werd door een non van amper 30 jaar jong, door de tralies aangereikt, waarna wij siësta gehouden hebben in een koele slaapkamer van een groot klooster waarvan de muren minimaal een meter dik zijn.

foto2Het tweede gedeelte van de route liep voor een groot deel over de route “Don Quichote” en morgen loopt ook “Camino de Levante” over hetzelfde te lopen pad, wij verwachten na dik 300 km de eerste wandelende (2 fietsers hebben wij al eerder ontmoet) pelgrim te ontmoeten.

Het is nu half zeven en de temperatuur is 35 graden in de schaduw. Werkelijk bijna niet te foto3doen. Het enige antwoord om verder te trekken is vroeg vertrekken en meters maken voor de middag.

Dus morgen in het donker vertrekken met het risico een gele pijl te missen maar we hebben geen keus om de doodeenvoudige reden “Te warm” en onverantwoord om overdag grote afstanden af te leggen.

5 gedachten over “Vandaag geen mat maar een bed

  1. Martijn en Lida

    Beste Henk en Johannes,

    Lida en ik hebben zonet een aantal dagen ingehaald die we nog niet gelezen hadden.
    Het is prachtig om te lezen, onze complimenten voor de mooie verslagen en foto’s. De Spaanse zon ging hier in de woonkamer schijnen.

    De eenzame route lijkt zijn charmes te hebben en vooral het onthaal in de dorpjes en stadjes lijken ons welkom na de tochten omgeven door uitgestrekte natuur en akkerbouw.

    Wij hopen dat jullie volop blijven genieten.

    Heel veel groetjes,

    Lida en Martijn

  2. Tiny Beckers

    Johannes en Henk , veel sterkte met die hitte in het binnenland van Spanje.
    Omdat Tars heel Nederland al heeft gehad om jullie te steunen ,doen wij het maar met woorden.
    Wij proberen de ook door jou, Johannes, gemaakte fietstocht , klaar te hebben als jullie terugkomen.
    Ja, wel een tocht door en om De Rips.
    Nogmaals sukses gewenst en groetjes van de Heemkundekring “D’n Blikken Emmer uit De Rips.

  3. Karenze

    Hoi pap en Henk het gaat best rap als ik het zo lees zit er een aardig tempootje in!Verstandig dat je optijd aanloopt zorg dat je geen zonnesteek oploopt in de hitte en smeer jullie goed in ,vind ik wel belangrijk wij genieten weer mee!
    Heel veel geniet plezier !En gewoon de pijlen volgen !!! ( als ge ze ziet,ha)
    Groetjes Karenze

  4. Petra en Wil

    Hoi Johannes en Henk
    Inderdaad bijna niet te doen met deze hitte.
    Maar met de voorzorgsmaatregel die jullie treffen , zoals vroeg vertrekken en schuilen voor de zon, is het waarschijnlijk nog enigszins te doen.
    Ook dan is het denken wij ontzettend afzien.
    Veel succes en we blijven jullie volgen.
    Groeten Petra en Wil

  5. Margon en Herman Jan

    Erg mooie foto’s! Heel veel succes en we blijven jullie volgen! Heel veel groetjes xx

Reacties plaatsen niet mogelijk.