Evaluatie na 40 dagen

fotoHet einddoel, Santiago, komt langzaam maar zeker in beeld. Terugkijkend op de 1000 km die wij achter de rug hebben mogen wij concluderen dat het een geweldige tocht is. Na het binnenland, centraal Spanje, geconfronteerd te zijn geweest met de extreme (ingecalculeerde) hitte hadden wij verwacht dat deze omstandigheden in Galicië wel zouden temperen maar dat is geenszins het geval zodat het er naar uit ziet dat ook de laatste week de hitte ons zal blijven vergezellen.

foto1Ook hadden wij verwacht dat het drukker zou worden op de camino omdat er meerdere samen komen op dit gedeelte van de route. Een tweede argument waarom wij dit hadden verwacht zijn de laatste honderd km, waarvan Spanjaarden graag gebruik maken, en achtereenvolgens recht geven op het certificaat in Santiago. Mogelijk krijgen wij hier vanaf morgen mee te maken, wij moeten er nl nog een dikke honderd lopen voordat wij in Santiago zijn.

foto2Niet alleen voldoende drinken is tijdens onze tocht een belangrijk aandachtspunt, maar ook vroeg vertrekken en smeren (plamuren) met zonnebrand factor 50+. Het plan voor de terugreis is om volgend weekend te treinen naar Porto en van daaruit op 17 juli al vroeg met Ryanair terug op Eindhoven te vliegen.

Tot zover de vierde evaluatie.

5 gedachten over “Evaluatie na 40 dagen

 1. tars

  dag Johannes en Henk. Geweldig zoals jullie de hitte trotseren en inventief naar oplossingen zoeken om ondanks dat je tocht te volbrengen. Na gisteren weet ik ook wat jullie meemaken: ik heb bij enkele metingen bij mij in de tuin ook 52 graden Celsius gemeten (25 gr. in de voortuin en 27 gr. in de achtertuin) Ik had al last van die hitte bij het naar de koelkast lopen voor een verkwikkend drankje… dus ik weet een beetje wat jullie meemaken. En als dan al die heiligen die ik heb aangeroepen het ook nog eens laten afweten…. (waarschijnlijk heeft hun Grote Baas ze ingefluisterd dat ik ook niet altijd naar Hem heb geluisterd)
  Dat jullie niet zoveel pelgrims zien is ook niet zo verwonderlijk: wie gaat er in godsnaam met die hitte zo’n eind lopen? Maar zonder gekheid, het geeft alleen maar aan dat jullie buiten een geweldige tocht een grote prestatie leveren! En uit de verslagen blijkt dat het genieten van de omgeving en het realiseren van je doel de “ontberingen” doen vergeten. Bovendien laten jullie met de prachtige foto’s en verhalen je volgers op afstand meegenieten, wat de tocht nog waardevoller maakt. Nog 100 km., met jullie tempo zo’n dag of 3, dan nog een klein weekje genieten en weer terug naar “het koele” Nederland. Geniet van die laatste kilometers, van de dagen rust, van de terugreis, maar bovenal van de geweldige ervaring die jullie ongetwijfeld weer rijker zijn. Goed voorbereid, sterk als een beer en volledig op eigen krachten, daar is geen heilige voor nodig geweest!
  Fijne intocht straks en:
  laot ouw eige in de kerk van Santiago nog mar ‘s flink bewieroake dur dieje grote slinger….

  groeten van ons vanuit een (ook) erg heet, maar door de airco aangenaam Sint Tunnis.

 2. Nelly en Dre

  Hallo kerels,
  De “paarden” ruiken de stal, pas op dat jullie op het laatste moment niet kreupel worden, en daar wacht jullie de “haver”
  Aan jullie mooie verhalen te zien zit de stemming en nog goed in zo kun je door tot het einde van de wereld
  (Finistere)
  Geweldige prestatie en mooie verhalen.
  Tot ziens in het Brabantse.

 3. Tiny Beckers

  Hoy , Johannes en Henk, het gaat goed he?
  Gelukkig maar , nog een goeie 100 km .
  Geniet er van , dat doen wij ook van jullie verslagen iedere dag, en die mooie foto’s erbij.
  Groetjes van je medebestuursleden uit De Rips
  Namens H.K.Kring D’n Blikken emmer , Tiny Beckers.

 4. henrie Jacobs

  succes op het laatste deel van jullie Camino. Heb met veel bewondering en verwondering de verslagen gelezen. Ongelooflijk dat jullie deze uitdaging met zulke temperaturen volhouden en doorzetten. Knap hoor. Hoop echt voor jullie dat er meer pelgrims op jullie pad komen. Maar het is begrijpelijk als ze wegblijven bij deze temperaturen. Wat een verschil met mei dit jaar, toen waren de herbergen mudvol elke dag op het laatste traject.
  Blijf vooral doorgaan met schrijven, hasta pronto con peregrino Henrie Jacobs

 5. Ome Martin en tante Mien

  Dag Johannes en Henk,
  We willen jullie nog vlug een goede 100 km toewensen en dan weer rustig wennen aan het idee,dat het nu weer vlug thuis te zijn! Geweldig geweest !!
  Dus nog even….Heel veel succes en tot ziens!!

Reacties plaatsen niet mogelijk.